VéMGzős Csoport: A forradalom házai

színház, 60 perc

A forradalom házai egy 56-os műsor. A Vörösmarty Gimnázium hagyományaihoz híven az ünnepi műsort az iskola végzős drámatagozatos diákjai készítik, megpróbálva a színház eszközeivel élményszerűvé tenni a megemlékezést.

Ezúttal két olyan kevéssé evidens anyaghoz nyúltunk, mint Lipták Béla 56-os műegyetemista Bécsben írott naplója, illetve Szabó István Tűzoltó utca 25. című filmje. A napló középpontjában álló Öcsi látóterében két homlokegyenest más kultúrájú, karakterű alak áll: az Auswitzból családja nélkül hazatérő, zsidó Angyal István és a szegedi sváb katolikus fiú, Danner János, mindketten a harcok és a megtorlás áldozataivá váltak. Emellett arra törekedtünk, hogy a tűzvonal mellett a hátországot is megmutassuk: (Szabó István filmje ihlette) képeink előterében egy képzeletbeli bérház lakóinak élete zajlik, a történelemnek a színpad hátterét szánjuk. Úgy gondoljuk, a „menjünk-e harcolni” kérdésnél jóval többen tették fel ama másikat: „vajon merjünk-e lemenni kenyérért?”

Szöveg: Ady Endre, Pilinszky János, Szabó István, Lipták Béla, PG

Fény, tér, képek: Mezey Gábor

Zene, rendezés: Pap Gábor

Játsszák: Bokor Felícia, Debreczeni Adrienn, Farkas Katalin, Fülöp Boglárka, Gulás Fanni, Horváth Fedra, Juhász Renáta, Kántás Éva, Kis Veronika, Komán Boglárka, Tóth Szilvia, Varga Lili, Völgyi Nauszika, Eszes Ernő, Fekete Tamás, Kapari Dávid, Mesés Gáspár, Simon Dávid Robin, Varga Bence

Nincsenek megjegyzések: