Szegedi Egyetemi Színház: Szerelmesek és Don Quijoték

szín-játék felnőtteknek, utolsó előtti lehetőség, 60 perc
Gyurkó László, Vészi Endre és mások művei nyomán

A SZESZ új bemutatója 2009 nyarán. A Don Quijote–tematikát dolgozzuk föl: Cervantes, Gyurkó, Vészi és mások műveiből készült sajátos színpadi formanyelven megszólaló adaptáció. Természetesen felmutatjuk a regény, illetve a színpadi feldolgozások számunkra fontos csomópontjait is.

Don Quijote álmai légvárak csupán, egy hóbortos elme túlélési stratégiája vagy az emberi nem és lét legszentebb eszményei, ideái (ha tetszik), melyek megvalósulása a gyakorlati életben nem lehetséges? Vagyis az ítélet: halál? Don Quijote döntése: hozz áldozatot. S a legnagyobb áldozat: tenmagad. De mire megtalálod, vége. Don Quijote egyedül volt.

S mi a tanulság? Képtelenek vagyunk ölelésünkből elengedni az általunk felépített illuzórikus világot. Erősen szorítjuk. Ez a tragédia? Ez itt a bökkenő. Mesék és álmok erdejébe igenis tévedjetek, emberek!

S mindez hogyan szólal meg a színházban, a mi színházunkban? Hittel, bizalommal és tisztán. A kulcsszó a játék, az együttjátszás öröme és ténye. Mert hisszük, hogy a játék: „Segít túllátni a szűk életen!” Megérinteni-megérteni a másikat. Don Quijote rossz korba született. Éppúgy, ahogyan nekünk sincs ínyünkre ez a kor. Ezért színházat álmodunk magunk köré, amelyben boldogok lehetünk — egy időre.

Szereplők:
Sánta András, Manga Dániel, Kincses Kornélia, Erlauer Balázs, Hajdú Péter, Molnár Tünde, Eller Éva, Kun Áron, Trabalka Cecília

Díszlet:
SzESz
Jelmez:
Galkó Janka

Mozgás:
Seres István (Pipu) m.v.

Fény- és hangmester:
Szabó Gábor

A rendező munkatársa:
Galkó Janka

Író-dramaturg és rendező:
Czene Zoltán

A SZESZ-ről

A Szegedi Egyetemi Színház társulata 2003 nyarán alakult. A kb. 20 fős együttes tagjai nagyrészt egyetemisták és főiskolások. Állandó játszóhelyünk három éve nincs. Szakmai célunk olyat nyújtani, amilyet igazából szeretnénk. Hetente tartunk tréninget illetve próbákat székhelyünkön. Rövidtávú céljaink között szerepel továbbra is a helyi közönségbázis megteremtése és megfelelő anyagi támogatás biztosítása, mely a rendszeres működés feltétele!Eddigi előadásainknak szép számmal volt (helyi és országos) sajtóvisszhangja, s több vendégjátékon vettünk részt produkcióinkkal országszerte.

A SZESZ igyekszik kísérletezni — mely a tagok életkorából természetszerűleg következik —: izgalmas, lendületes, fiatalos előadásokat létrehozva — elsősorban (kortárs) magyar szerzőktől. Számunkra az a legfontosabb, hogy a középiskolás és egyetemista korosztály színházszerető közönséggé váljon. A bemutatandó darabok elsősorban a 18-25 éves korú, egyetemista nézőket célozzák meg, de természetesen a város szélesebb közönségének érdeklődésére is számítunk.

A SZESZ mára fontos szereplőjévé vált Szeged művészeti életének, s a fiatalok színházi nevelésében, vagy színházra nevelésében is – nemcsak a közönség szempontjából, hanem közösségteremtő erejével is – oroszlánrészt vállal. Ebből a szempontból összekötő kapocs: „láncszem” a Bábszínház, a Szegedi Nemzeti Színház, illetve a Szabadtéri, a Pinceszínház és a szegedi alternatív színházi világ (MASZK Egyesület, Focus Műhely) között. Civil, „alulról jövő” kezdeményezésről van tehát szó, mely önerőből jött létre, s tartja fenn magát. Az elmúlt 7 év számunkra bizonyíték: szükség van ránk, s mintát is adunk egyúttal.


Czene Zoltán, művészeti vezető

1 megjegyzés:

eapo írta...

lenyűgözött, a rendező és színészek egyaránt.

köszönöm.