Beszámoló a fesztiválról

Színváltások 4. - Egyetemi Színpadok Szemléje
2009., május 16-20.

beszámoló

Immár 4. alkalommal rendeztük meg hiánypótló fesztiválunkat Budapest három alternatív színházi befogadóhelyén, 5 napon keresztül. A Sirályban, a Tűzraktérben és a Prizma Színházban lezajlott szemlén

21 színházi előadást tartottunk – ebből 4 premier volt
16 színházi csoport részvételével

melyből:
12 csoport budapesti
2 szegedi
1 veszprémi
1 sepsiszentgyörgyi

helyszínre bontva:
SIRÁLY – 11 előadás
TŰZRAKTÉR – 8 előadás
PRIZMA – 2 előadás

kísérőprogramok, szolgáltatások:
megnyitó és kamarakoncert
délutáni szakmai beszélgetések naponta, összesen 5 alkalommal az ELTE Színháztudományi programjának hallgatói részvételével
záróbuli
fesztiválrádió folyamatosan 5 napon keresztül (PöppFm – http://poppfm.303.hu)
fesztiváloldal (http://fesztival.blogspot.com)
fesztiválblog (http://szinvaltasok.blogspot.com)

A közel 200 fellépő mellett kb. 25 fős szervező és önkéntes csapat dolgozott a fesztiválon. A fesztivál előtt sajtótájékoztatót rendeztünk, melynek révén számos beharangazó jelent meg a médiában (nyomtatott és elektronkus sajtó, rádió, tv). Az előadások csaknem végig teltházzal futottak, ami kb. 1000-1200 nézőt jelentett az 5 nap alatt.

A fesztivál kiemelt előadása a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely Részletek a bolyongás meséiből című produkciója volt, amely 2 alkalommal is megtöltötte a Prizma Színház kb. 70 fős nézőterét. Az erdélyi társulat nálunk mutatta be 200 és 201. alkalommal több díjjal is kitüntetett előadását. Az ELTE egyetemi színpadaként működő Radikális Szabadidő Színház Gyros-töredékek 1.0 - Rövidzárlat Helsingőrben című előadása május 22-én, rögtön a fesztiválon tartott premier után, a visegrádi országok nemzetközi multimédiás fesztiválján (Art of Livin) mutatkozott be Pozsonyban, óriási sikerrel. A budapesti színitanodákat bemutató kezdeményezésünk is nagy népszerűségnek örvendett az intézmények és a közönség visszajelzései alapján is.

A fesztivál szakmai tapasztalatai ugyanakkor vegyesek: lelkes amatőrök munkái keveredtek néhány kiemelkedő minőségű produkcióval, erősödni látszó, de még formálódó középmezőnnyel. Sokat tapasztalt játszók és újoncok, régi és új fesztiválrésztvevők, hamvas és már kiforró színházi szemléletek, formanyelvek.. Jellemző volt a kortárs vagy modern alapanyagokkal való kísérletezés, valamint a saját írású, önálló kezdeményezések.

A fesztivál tapasztalatai nyomán úgy látszik, a mai egyetemi színháznak van már múltja (még ha ez csak pár év is), van jelene, közönsége és szakmai partnerei, külön csoportokba rendeződött alkotói ismerik és figyelik egymást, új formációkba csoportosulnak, és átjárások jönnek létre; vannak stílusbéli és műfaji alternatívái, és van utánpótlása a középiskolás generációból, akik közül sokan máris aktív részvevői az egyetemi közegnek. Mindez azonban tovább fejlesztendő.

A Színváltások fesztivál (anyagi és időbéli okokból) továbbra sem képes – és egy alkolmmal talán nem is igyekszik - felölelni az egész országban zajló egyetemi színházi életet. A fesztivál folyamatosságot szeretne biztosítani ebben a szférában a megmutatkozásra, az inspirációra, a találkozásokra. Több éves távlatban mégis célunk az országos és némileg nemzetközi lefedettség is.

A fesztivál fő támogatója – pénz, paripa, fegyver tekintetében - az Eötvös Lóránd Tudományegyetem volt, de a helyszínek (Sirály, Tűzraktér, Prizma) szervezői és technikai segítsége nélkül nem boldogultunk volna. Külön köszönet illeti az Égtájak Programirodát a sepsiszentgyörgyi társulat szállása és étkezése miatt, valamint a Pinceszínházat felajánlott ajándékjegyeiért és a sajtókampányban való részvételért. Köszönjük a Magyar Színjátékos Szövetség jelenlétét, az előadások szakmai minősítésében való segítségükért.

A következő Színváltások fesztivált 2009 novemberében rendezzük meg, a szokott helyszíneken. Várunk minden javaslatot, ötletet, felvetést, melynek révén még erősebb szemlét rendezhetünk.

Mindenkinek köszönjük a részvételt, a figyelmet, a kitartást és a támogatást!
Találkozzunk novemberben is!

Baráti üdvözlettel:

Formanek Csaba
művészeti vezetőSzínváltások Fesztivál
http://fesztival.blogspot.com
http://szinvaltasok.blogspot.com
formanek.csaba@gmail.com
tel: 70 381 68 90

Nincsenek megjegyzések: