TrainingSpot Társulat: García-Marquez-Maraton

2 előadás Gabriel García-Marquez nyomán

Száz év-történetek
Mozgással énekkel elbeszélve
(Garcia-Marquez regénye nyomán)
ŐSBEMUTATÓ!

Zene: Gaál Bettina, Pap Gábor
Koreográfus-rendező: Vig Ágnes

Szereplők:
Árvai Péter
Bagaméry Orsolya
Balogh Péter
Benya Kata
Boros Ádám
Bora Levente
Galacz Imre
Hegedűs Jenő
Jobbágy Kata
Király Kriszta
Manyasz Erika
Németh Eszter
Vig Ágnes

„…és azt a pillanatot kezdte megfejteni, amelyet épp átélt, egyszerre haladva a megfejtésben és az átélésben… …mintha egy beszélő tükörbe pillantana… tudta, hogy soha többé nem lép ki ebből a szobából, mert úgy volt elrendelve, hogy a tükrök (vagy trükkök) városa szétszóródik a szélben és kihull az emberek emlékezetéből…”


A világ legnagyobb szállodája

Író-zeneszerző-rendező: Pap Gábor
Koreográfus-társrendező: Vig Ágnes

Szereplők:
Bagaméri Orsolya
Balogh Péter
Benya Kata
Bora Levente
Boros Ádám
Király Kriszta
Manyasz Erika
Jobbágy Kata
Hegedűs Jenő
Vig Ágnes

A társulat második bemutatója A világ legnagyobb szállodája című darab Gabriel García-Marquez Tizenkét vándornovellája alapján íródott. A szálloda nem más, mint maga a könyv: lapjairól García-Marquez Dél-Amerikából Európába keveredő halhatatlan figurái elevenednek meg: a magát Genfben gyógykezelő bukott diktátor, a szerelmet nem ismerő barcelonai kurtizán, a halott lányát szentté avatni Rómába igyekvő vándor, az ugyanoda tartó özvegy, a nászútra érkező karib-vidéki házaspár, maga az író és családja, és a többiek.

E különös hotelben azonban furcsa szabályok működnek: az egyik szoba lehet Rómában, míg másik Barcelonában, a harmadik Madridban, a többi Genfben, Párizsban vagy Arezzoban, sőt olykor maga az épület is kísértetházzá, kórházzá, avagy bolondok házává, vagy épp New Yorkból Párizsba tartó géppé alakul át: egy jelenetben pedig mintha a szobák falait is összemosná a fénytengerré alakuló Atlanti Óceán. A szinte zenei formában egymást imitáló, egymásra ható történetek középpontjában a hőseit kereső fiatal író bolyong, akárha a nagy kortárs, Borghes egyik labirintusában tévelyegne. Csak a szálloda portása és házvezetőnője, Tajték apó és Bérálmodó siet néha segítségére az útvesztőben. A sok szálon futó produkció nyelve eközben végig a szabad, szinte gyermeki játék, mely a zenei és a mozgásos kifejezés eszközeivel kiegészítve, de leginkább a nézői képzeletre számítva nyit ajtót a könyvbe, a „szállodába”.

Az előadás 2010 októberében a Bakelit MAC-ben Belgák Fesztiválján a legjobb előadás díját nyerte, valamint a Magyar Szín-játékos Szövetség Arany Minősítését érdemelte ki

Nincsenek megjegyzések: