Teleszterion Színházi Műhely - Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd

Kurt Vonnegut regénye nyomán, 80 perc

Szereposztás
Billy Pilgrim - Kása Ferenc
Barbara Pilgrim - Oláh Júlia
Valencia Merble - László Dóra
Lionel Merble - Várszegi Martin
Roland Weary - Jung István
Paul Lazzaro - Benkó Zsófia Anna
Howard W. Campbell Jr. - Erős Dóra
Nő - Herczeg Diána

hang: Reguli Dóra
smink: Oláh Orsolya
tér: Komáromi Sándor
rendezőasszisztens: Kovács Mónika

Rendező:
Komáromi Sándor

Az előadásról:
A „poo-tee-weet” filozófiája, avagy...
Mit lehet elmondani a háborúról? Mit lehet elmondani egy emberéletről? Mit lehet elmondani egy regényről? Mit lehet elmondani egy történetről? 
Egy olyan történetről, amelyben nincsenek drámai konfliktusok, nincsenek hősök, nincsenek miértek, nincsenek okok, nincsenek igazi jellemek...
Valami olyasmit, amit a madarak is mondanak? Annyit, hogy „Csipcsirip”? 
Ez a darab úgy kezdődik, hogy feljön a fény, és úgy végződik, hogy lemegy a fény.
És a halálban senki és semmi nincs ott.
Még Billy Pilgrim sem.

A társulatról:
A csoport 2003-ban alakult (2005-től egyesületi háttérrel működik), olyan fiatalok közreműködésével, akik a színházat nem elsősorban munkaként, inkább egyfajta létlehetőségként, a világ megélésének lehetséges formájaként tekintik.
       
Nevünk az eleusziszi misztériumok beavató-szentélyének csarnokára (telesthrion) utal. A Déméter és Perszephoné történetét feldolgozó szertartás az élet és halál körforgásának (a természet ciklikus rendjének) titkát hivatott átadni a beavatottak számára. Ennek megfelelően olyan színházi munkákat készítünk, amelyek a formanyelv és/vagy a nézőkhöz való viszony tekintetében közel állnak ezekhez az alapokhoz. Önfeledt játékkedv, bátor gondolkodás és változatosság jellemzi munkáinkat, melyekben rendre az emberi lét mibenlétét feszegető kérdéseket fogalmazunk meg, és igyekszünk ezekre a ma emberét érdeklő, releváns válaszokat adni, de legalábbis szorgalmazni a róluk való gondolkodást.

Elméleti alapvetésünk elsősorban Jerzy Grotowski, Eugenio Barba, Peter Brook és Vszevolod Mejerhold teoretikus munkáiból táplálkozik, de igyekszünk minden klasszikus és kortárs színházi tendenciát megismerni és kipróbálni annak érdekében, hogy mindig friss, színes elképzelésekkel fogalmazhassuk meg világhoz való viszonyunkat mind a magunk, mind pedig nézőink számára.

„Miért foglalkozunk művészettel? Hogy átlépjük gátjainkat, hogy kilépjünk korlátaink közül, hogy feltöltsük azt, ami üres vagy fogyatékos bennünk, hogy megvalósuljunk, vagy hogy – én így szeretem mondani – beteljesüljünk. Nem állapot ez, nem egyszerűen valamiféle kondíció, hanem folyamat, keserves emelkedés, melynek során az, ami bennünk sötét, átvilágosul.” (Jerzy Grotowski)

Honlap:
http://teleszterion.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések: