Laboratorium Animae: Játsszunk Oidipuszt!!! avagy Oidipusz király

színház, 125 perc

Író: Szophoklész
Fordító: Babits Mihály
Rendező: Sardar Tagirovsky

Színészek:
Alexics Rita
Béres Miklós
Boros Ádám
Csizmadia Patrícia
Dézsi Darinka
Eszes Szabolcs
Fazekas Veronika
Gábor Zsuzsa
Hajagos Mihály
Krausz Gábor
Lukács András
Somodi Réka
Szabó Kristóf

Díszlet: Fűrész Zoltán
Jelmez: Fűrész Zoltán
Zene: Alexics Rita, Krausz Gábor

Az előadásról:
"Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más: mért féljek hát fölfödözni, ki vagyok?" Szophoklész

"Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk teljesen más terveink vannak." John Lennon

Hogyan lehet ezt a klasszikus görög drámát színre vinni ma? Érdekel-e minket egy olyan történet, aminek a bemutatója időszámításunk előtt 426-ban volt? Mond-e nekünk valamit ez a történet? Nekünk igen! És szerintünk fontos, hogy megszólaltassuk. Csak az volt a kérdés, hogy hogyan. Elég kemény kihívás ez egy új, fiatal alternatív társulatnak. Úgy gondoltuk, hogy csak akkor, és csak úgy, ha saját magunkat keressük a görög drámában. Saját magunkban a dráma által megtaláljuk az antik görögöt, aki egy egységben él a várossal, a világgal, az istenekkel. Arra törekedtünk, hogy felismerjük Oidipuszban az emberit, és ezáltal jussunk el a transzcendensig.

Akkor klasszikusan az Oidipusz király története röviden: Thébai városát pestisjárvány sújtja, mert a sok évvel azelőtt megölt Laiosz király gyilkosát még mindig nem találták és büntették meg. Oidipusz, aki közvetlenül Laiosz után lett Thébai uralkodója, nagy erővel lát a gyilkos kereséséhez, ám nagy megdöbbenésére és felháborodására Teiresziasz, a vak jós azt állítja, hogy a gyilkos ő maga, és homályosan ugyan, de egyéb szörnyűségekkel is vádolja. Mint a legelszántabb nyomozó lát neki Oidipusz a szálak felgöngyölítéséhez, és érkezik el a szörnyű igazsághoz, hogy ő a gyilkos és a vérfertőző, éppen úgy történt, ahogy a jóslatok megmondták.

Az előadás meghívást kapott a Collegium Budapestbe, egy tudományos fesztivál keretén belül. Karsai György, görög filológus ajánlásával.

Az előadás oldala a facebookon:
http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Oidipusz-kiraly/136211039736176

Kritika és ajánló:
http://budapest.lecool.com/budapest/hu/1100

Rövid videóajánló az előadásról:
http://www.youtube.com/watch?v=FyFiYLd1wC4

A társulatról:
A Laboratorium Animae társulat 2008 óta működik. Neve magyarul: A lélek laboratóriuma.
Az elnevezés a folyamatos kísérletező munkára utal. A cél a folyamatos tréningek és kísérletek segítségével a képzelet kibontakoztatása, a tudat alatti világ feltárása, az álmok valódi mélységeinek a kutatása. Az egyes darabok és próbafolyamatok tanulságait levonva a módszer formálódik és finomodik.

A társulat vezetője Sardar Tagirovsky

Társulati tagok, alkotók:
Alexics Rita, Arany Brigitta, Bordi Gábor, Boros Ádám, Csetverikov Iván Gábor (Cseta), Csizmadia Patrícia, Eszes Szabolcs, Fűrész Zoltán, Gábor Zsuzsa, Hajagos Mihály, Horváth Jucus, Krausz Gábor, Kukk Zsófia, Lukács András, Orgován Letícia, Petrovics Anna, Simits Zsuzsanna, Somhegyi György, Somodi Réka, Szabó Kristóf, Zsoldos Bálint

Jelenleg Csajkovszkij Diótörőjét készítjük. Élőzenével, bábbal, kontakt mozgással, ballettal, tárgyanimációval, zsonglőrökkel, bohócokkal, légakrobatákkal, énekesekkel és színészekkel. Ebben a darabban majdnem 30 alkotó fog szerepelni.

December közepére tervezzük a bemutatót.

Társulat honlapja:
http://www.labanim.com/

Facebookos társulati oldal:
http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Laboratorium-A-Szinhazi-Tarsulat/108224692574702

Nincsenek megjegyzések: