Színváltások 4. programterv

Sirály, Tűzraktér
2009. május 16-20.


A Színváltások Fesztivál 2007-ben azzal a céllal jött létre, hogy a ma működő egyetemi színházakat feltérképezze, összegyűjtse, és a széles közönségnek bemutassa. Az évente kétszer megrendezett szemle azóta átmenetet képez az alternatív, az amatőr és az egyetemi színházak seregszemléje között, különleges színfoltot nyújtva a mai színházi palettán. Előadásai eddig végig teltházakkal futottak, sokféle nézőréteget bevonzva.

És mi a kínálat? Idén is: fiatalok - vagy kevésbé fiatalok - egy szellemiség, egy kultúra nyomában, önmagukat is meghatározón, mindig változón, frissen, sokszínűen. Két helyszínen, a Sirályban és Tűzraktérben. Ezúttal 20 színházi előadás, szakmai beszélgetések és fergeteges záróbuli 5 nap alatt.

Jegyfoglalás már lehetséges!
szinvaltasok@gmail.com

Figyelem, a program még változhat!

MÁJUS 16. szombat
17.00 Megnyitó – Tűzraktér udvar
Dráma-Szutra (vokális kamarazene) 45 perc
Tagok:
Palatinszky Márton - basszusklarinét, szopránszaxofon, ének
Pap Gábor - gitár, fuvola, ének
Wizner Balázs - gitár, trombita ének
A Dráma-Szutra zenekar vokális kamarazenét játszik. Dalaikat akusztikus hangszerekkel kísérik, jóféle biomuzsikaként...

18.00 Sirály
SZ. I. SZ. Társulat - Peter Schaffer : Equus
színház, 90 perc

A csoport két éve alakult, a budapesti Corvinus Egyetem Széchenyi István Szakkollégiumában. Tavalyi bemutatónkat - Schimmelpfennig: Push up-ját - főképp egyetemista közönség előtt játszottuk (így is több százan látták), mindannyiszor nagy sikerrel. Idén lépnénk először a szélesebb nyilvánosság elé Peter Schaffer: Equus című darabjával. Az előadást P.Petőcz András állította színpadra.

P.Petőcz András színész, 1999-ben kezdte pályafutását a kecskeméti Katona József Színházban. Az elmúlt tíz évben játszott Budapesten, Székesfehérváron, Sopronban, Pécsen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Szolnokon és újra Kecskeméten, valamint rendszeresen dolgozik külföldön is.
Alkotótársa Spala Korinna Harangozó-díjas táncművész, tavalyi Fringe Fesztivál - győztes, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett egykori tagja, ő koreográfusként vesz részt a produkció létrehozásában.

A csoport tagjai, a játszók: Berta Zoltán, Czibik Ágnes, Fehér Viktor, Fodor Klaudia, Havran Zsolt, Izsó Ákos, Lázár Gábor, Papp Julianna, Pintér Orsolya, Radnai Rita.

„Magamra hagyott Equusszal. És én hallom a hangját - rám vár… Persze néztem én már szembe máskor is ilyen szörnyekkel. Vagy ők néztek szembe velem. Hátborzongató, de egyre inkább úgy érzem, ők néznek szembe velünk - ők voltak előbb. Ez képtelenség, mégis kiborít. Olyan kérdéseket hoz elő, amelyeket egész szakmai pályafutásom során messze elkerültem… A gyerek a jelenségek világába születik és egyszerre megragadja valami. De miért? A mozzanatok úgy állnak össze, mint a mágnes, lánccá, bilinccsé kovácsolódnak. Miért? Kinyomozhatom. Még szét is szedhetem, láncszemekké. De miért éppen ezek álltak össze, erre nem tudom a választ. És ha nem tudom, akkor mit akarok? Akkor mi dolgom van nekem itt? Egyre inkább így érzem. Nem itt van a helyem. Ez a fiú megismerte a kegyetlen szenvedélyt, amit én soha egy másodpercig sem éreztem. És tudod, mit mondok? Irigylem érte!"

20.00 Tűzraktér
KisFöldalatti Színház: Selyma
...Gombrowitzból kiindulva... abszurd halvacsora egy részben, 80 perc

A legtöbb rendezésben Yvonne fogyatékosként jelenik meg. Erre utalás is van a szövegben, de oly kevés, hogy úgy döntöttünk, nálunk egy olyan lányról lesz szó, akinek mindössze annyi a bűne, hogy középszerű. Ez piszkálja fel a palota lakóit a jól megérdemelt nihil hétköznapjaiból. A Herceg megkéri a lány kezét, a család ellenzékbe vonul, az udvar a feje tetején, csak Yvonne szépsége és védtelensége, örök változatlansága marad a régi. És hogy ki a hibás? Mindegy.

Selyma (Yvonne) - Ócsai Fruzsina
Herceg (Fülöp) - Seres Dániel
Király (Ignác) - Varga Miklós
Királyné (Margit) - Hábermann Lívia
Kamarás (Iván) - Rada Bálint
Úrnő (Iza) - Vitányi Viktória / Herrer Sára
Úrnő (Jolán) - Gonda Kata
Úr (Innocent) - Widder Kristóf
Nagynéni (Klotild) - Barta Éva

munkatársak: Gotthárdi Balázs, Magyar Katinka, Mészáros P. Dániel, Skrabán Judit
rendező: Widder Kristóf

Alig tucatnyi emberek vagyunk, akik színházat szeretünk csinálni. Most összejöttünk együtt alkotni. Mi szeretnénk lenni a KisFöldalattiSzínház. Van egy kis múltunk. Voltunk két Fringe Fesztiválon és 2008-ban a csonka kapolcsi napokon három előadásunkkal a Faluházban. Olyanok vagyunk persze, mint a templom egere, jelmezünk saját pénzből, lelkesedésünk magunktól van. Nem köt össze minket se szerződés, se céges forma. Próbálunk, ahol esik, úgy puffan.

22.00 Sirály
Szoba Színház (Szeged) – Gloria Solaris!
tudományos-fantasztikus előadás, 75 perc

Tegyük fel, van egy isten. Egy tökéletlen isten. Mi hozzuk létre; olyan, amilyet mindig is szerettünk volna. Megírjuk neki a Tízparancsolatot, hogy tudja mihez tartani magát. Megírjuk a Bibliát, tizet, százat, ezret. És tegyük fel, hogy utána elkezdjük imádni…

Szereplők: Tichy-Rács Ádám, Goda Szilvia, Harkai István
Díszlet, jelmez: Cseh Renátó
Koreográfus: Rózsa Miklós
Rendezőasszisztens: Balogh Réka
Rendező: Balogh Bálint

MÁJUS 17. vasárnap
14.00 Tűzraktér
Beszélgetés az előző napi előadásokról

16.00 Sirály
Délikert Színház (Szeged) - Guy Foissy: Két szerető szív
színház, 40 perc

Szereplők:
A fiú: Csicsai Antal
A lány: Nagy Erzsébet

Rendezte: Kosztolányi József

Kulcsszavak az előadáshoz: keresés, magány, remény, kiszolgáltatottság, üresség, önzőség, esendőség.
„LÁNY: Uram, engem elárultak, becsaptak, megcsaltak, elcsábítottak, elhagytak, megvertek, megaláztak, meggyaláztak, megbecstelenítettek, megtámadtak, megerőszakoltak, lealacsonyítottak, becsuktak, bezártak, elraboltak, kiéheztettek, újra megerőszakoltak…

FIÚ: Ha nem lenne szerelem, kérdem én, ugyan mi lenne, ugyan mi, kisasszony?
LÁNY: Ugyan mi?
FIÚ: Csak a szomorú valóság, igen csak az!
LÁNY: Jaj, a valóság, uram, hagyjuk ezt! Hallani se akarok róla!
FIÚ: Nem, kisasszony, én sem! Tudni se akarok róla!
LÁNY: Én menekülök előle!
FIÚ: Igen, a számból vette ki a szót! Hátat kell fordítanunk a valóságnak, kisasszony!”

17.00 Tűzraktér
Marie Jones: Kövek a zsebben
„film-történet” 70 percben

Fordította: Kálloy Molnár Péter
Játsszák és rendezték: Márton Kristóf és Benkó Bence

A londoni West End díjnyertes darabja, a Kövek a zsebben, nem véletlenül hódítja meg szerte a világon a szakmai és a nagyközönséget egyaránt. A kulisszák mögé kalauzol minket, egy amerikai filmforgatás kellős közepén találjuk magunkat Írországban. A fergeteges folytatást a két főszereplő, két statiszta biztosítja, akik úgy mesélik el a történetet, hogy a forgatáson megforduló összes karaktert (férfit és nőt válogatás és kegyelem nélkül) maguk keltik életre. Ám a percenként, néha másodpercenként átváltozó szereplők akciója mögött felsejlik a mai Írország vallási, etnikai, politikai kétarcúsága, a tradíció és az elkerülhetetlen (?) amerikanizálódás közötti vergődése.

19.00 Sirály
Alessandro Baricco: Novecento
Egy óceánjáró zongorista legendája (monodráma), 70 perc

Előadja - Ilyés Lénárd
Zenéjét szerezte - Nagy Enikő
Rendezte - Czene Zoltán

„Olyan szarul mentek a dolgok akkoriban, hogy kénytelen voltam néha lehunyni a szemem, csakhogy visszajussak oda, fel a harmadosztályra. Újra halljam az emigránsokat, ahogy operát énekelnek, lássam Novecentót, ahogy játszik, körülöttünk az óceánt… Fantáziálásból és emlékképekből éltem. Csak ez maradt, hogy túléljem. A szegények trükkje. Működik!”

Alessandro Baricco
Írását először 1994-ben, Olaszországban mutatta be a narratív színház filozófiájáról elhíresült Settimo társulat. Ugyanezt a filozófiát képviseli Fusani rendezése is. A történetiség köré szerveződő előadás rábízza magát a néző fantáziájára. Nem akar megmutatni, nem akar eljátszani. Tim Tooney elbeszéli, elmeséli a legjobb barátja, Novecento történetét. Neki segít emlékezni, mesélni, érezni a ragtime világát megidéző élő zongorajáték.

20.30 Tűzraktér
Vörösmarty Gimnázium - 214-es kórterem
színház, 60 perc

Létrehozták: Almási Gergő, Debreczeni Adri, Gulás Fanni, Farkas Kati, Fülöp Bogár, Kántás Éva, Kis Vera, Mesés Gazsi, Simon Dáci, Varga Zsófi és Pap Gábor
Dalok: Wizner Balázs - Pap Gábor

Az előadásról:
Tűfoknyi térben
Egy kis kitárt világ
Oázisban nyíló virág
Öled táján.
Látni akarok.
Csak tűnődöm, ki vagyok.
Homályos a tükör
És zavaros a víz
amiben úszok,
de biztosan úszok.

22.00 Sirály
Laboratorium Animae - Égi Ábránd és egyebek
Bodnár V Róbert novellái egy felvonásban, 55 perc

Színészek: Ács Tamás, Hajagos Mihály, Viktor Balázs
Zenész: Juhász Tamás
Rendező munkatársa: Fűrész Zoltán
Rendezte: Szárdár Tagirovszkij

Egy fiatal srác szenvedéseit fedezhetjük fel és felfedezéseit szenvedhetjük végig úgy, ahogy az zajlik a világban. A fiatalok világában olykor lelassul az idő és betoppan a vágy. Ez a vágy légből fakad. Ez a vágy egy ábránd életünk igazi filmjébe. Egy ábránd, ahol a forgatás maga a teremtés. A fiú egy férfit lát a filmben. A film címe: Égi Ábránd

MÁJUS 18. hétfő
14.00 Tűzraktér
Beszélgetés az előző napi előadásokról

19.00 és 21.00 Tűzraktér
Osonó Színházműhely: Részletek a bolyongás meséiből
színház, 70 perc

Az Osonó Színházműhely tagjai olyan fiatalok, akik a Plugor Sándor Művészeti Líceum Drámatanszékének, a Művészeti Népiskola színészosztályainak és a Mikes Kelemen Főgimnázium Diákszínházának diákjai. A színházműhely - Fazakas Misi vezetésével - színházi kutatások, és kísérletek otthona.

A 2007 februárjában bemutatott RÉSZLETEK A BOLYONGÁS MESÉIBŐL c. előadásunk egy féléves kísérlet eredményeként született. Az előadás egy vizuális gondolat. Kísérletünk tárgya: a színházi szertartás és jelenidő, a láthatatlan láthatóvá tevése. Képek és hangulatok. Álmok. Mozaikok. A színházi szertartásban megmutatott önmagunk. Minden, ami bennünk van. Az előadás egy olyan vizuális gondolat megteremtése, amelyben vágyaink, álmaink, félelmeink és szorongásaink jelennek meg a színházműhelyünkre jellemző teatrális nyelvben. A történetiséget teljesen megszüntetve részleteket, víziókat mutat meg a bennünk megszülető, sokszor még önmagunk elől is elrejtett érzésvilágról. Ezekből áll össze a „mese”.

Bolyongunk az életben. Bolyongunk önmagunkban. Bolyongunk... és közben nem marad más, mint egy korty bort meginni közösen a nézővel és együtt keresni a befele figyelés, a megtisztulás lehetőségeit és a Csend hangjait.

Szereplők:
ALBERT- NAGY ÁKOS
BARTHA LÓRÁND
DARAGICS BERNADETTE
DEMETER HUNOR
IMRE ÉVA
JAKAB VILLŐ- HANGA
KOCSIS ISTVÁN
MÜLLER HENRIETTA
SÁNDOR ANNA
TAMÁS ISTVÁN

Fény- és hangtechnikus:
MIHÁLY PÉTER
CHIRIŢESCU GYÖRGY

Ügyelő:
SOÓS RÉKA

Rendező:
FAZAKAS MISI

19.00 és 21.00 Sirály
Színitanodák bemutatkozó etűdsora
60 perc
részletek később…

23.00 Tűzraktér
Kuli-Sokk - Strindberg: A pelikán

Szereplők:
Alise, az Anya, özvegyasszony: Bende Kinga
Fredrik, Elise fia, joghallgató: Bora Levente
Gerda, Elise lánya: Balla Dorka
Axel, Elise veje, Gerda férje: Lukács András
Margret, szolgáló: Vécsei Szilvia

Rendezte: Beczásy Áron

„Hadd aludjak! Tudom, hogy fel fogok ébredni, de minél később. Úristen mennyi mindent nem tudok, csak sejtek! Emlékszel, gyerekkorunkban, azt mondták ránk gonoszak vagyunk, ha megmondtuk az igazat. De gonosz vagy, mondták mindig, ha elmagyaráztam, hogy valami miért rossz. Így hát megtanultam hallgatni. Akkor megdicsértek, hogy jól viselkedem: aztán megtanultam, hogy olyasmiket mondjak, amiket nem is gondolok…"

MÁJUS 19. kedd
14.00 Tűzraktér
Beszélgetés az előző napi előadásokról

17.00 Sirály
Ars Gaudendi Gratia - Terry Pratchett: Vészbanyák

Színpadra állította: Stephen Briggs
Fordította és átdolgozta: Vincze Ernő

Szereplők:
Mállotviksz néne, boszorkány – Holló Ágota
Ogg ángyi, boszorkány – Németh Edina
Magrat Beléndek, boszorkány – Bazsó Adrienn Virág
Leonal Felmet, Lancre hercege – Kiss Kerecsen Ferenc
Lady Felmet, a felesége – Salamon Diána
Olwyn Kedélyvámos, a színitársulat vezetője – Durda Melinda
Bedlin Kedélyvámos, a férje - Barkóczi Sándor
Bolond, udvari bolond – Tömő György
Verenc, Lancre néhai királya – Stoller Mátyás
Tamasján, Verenc fia – Endrész Dorottya
Hwel, (ejtsd: Hvil) drámaíró – Borbiró Judit
Katona – Kolos Marcell
Őrmester – Stoller Mátyás
Őr – Barkóczi Sándor
Apród – Péter Krisztina
Démon – Borbiró Judit
Színész boszorkányok – Dombai Valéria, Radó Annabella, Péter Krisztina
Rablók – Kolos Marcell, Barkóczi Sándor, Stoller Mátyás

Jelmez: Borbiró Judit
Díszlet: Solymos Tamás
Rendezőasszisztens: Gosztonyi Katalin, Szobolovszki Zsófia
Rendező: Vincze Ernő

Ezek a Vészbanyák nem azok a Vészbanyák. Eszük ágában sincs átkokat szórni, villámfénynél jövendölni, és úgy általában a királyok dolgába beavatkozni. Egészen addig, amíg egy baljós éjszakán bele nem botlanak az újszülött trónörökösbe. Ezt követi egy trónbitorló herceg, egy vérszomjas hercegné, egy nem is olyan ostoba udvari bolond, egy kísértet, egy démon, és egy csapat vándorszínész.

Terry Pratchett, a népszerű Korongvilág-sorozat szerzője Vészbanyák című regényében a klasszikus Shakespeare-drámák motívumait gyúrta össze mulatságos történetté, melyet Stephen Briggs alkalmazott színpadra. Az ELTE hallgatóiból álló Ars Gaudendi Gratia - Egyetemi Színpad társulat, most először magyar nyelven mutatja be az Angliában nagy sikerrel játszott darabot!

19.00 Tűzraktér
Shakespeare Színművészeti Akadémia - Guy Foissy: Családi háromszög
színház, 60 perc

"Senkinek soha semmit sem szabad megbocsátani. Soha."
Két nő. Két sors. Egy fegyver. Foissy darabjában két különböző női lélek találkozik, két különböző életút fonódik össze - fatálisan és végérvényesen.

A Shakespeare Színművészeti Akadémia vizsgaelőadásának szereplői:
Dézsi Éva Darinka és Dobszai Eszter

20.30 Sirály
Ars Gaudendi Gratia: Karinthy-komédiák

Az Egyetemi Színpad - Ars Gaudendi Gratia társulata 2007. november 19-én debütált Karinthy komédiák című estjével a Színváltások Egyetemi Színpadok Jubileumi szemléje keretében. Az előadáson négy Karinthy-jelenet elevenedik meg a fiatal társulat előadásában. A premier óta két jelenet kicserélődött. Most, a 4. Színváltások fesztiválon megnézhetjük, hol tart ma az előadás.

1. Lerajzolják az embert
Áldozat –Varga Lilla
Művész –Kelemen Zoltán
Pincérnő –Endrész Dorottya

2. Tegezés
Amália nagyasszony –Bazsó Adrienn
Lilli kisasszony –Borbíró Judit
Szolgálólány –Peksa Kamilla

3. Hamlet a mellényzsebben
Igazgató –Sándor István
Rendező –Nagy Isván
Hamlet –Gaál Csaba
Ophélia –Szerencsés Rita

4. Teknősbéka, avagy ki az őrült a csárdában
Dokrtornő –Durda Melinda
Józan Anna –Ábrahám Ágnes
Ápolónő –Németh Edina
Őrült –Cseh Dávid
Őrültek még –Stoller Mátyás, Tömő György, Peksa Kamilla, Endrész Dorottya, Borbíró Judit, Vincze Ernő

Rendezőaszisztens –Szobolovszki Zsófi, Balogh Andrea
Rendező –Gyepes Krisztina

Egyetemi Színpad - AgG társulata
Az ELTE hallgatóiból álló csapat 2005-ben Ars Gaudendi Gratia néven kezdte meg működését, Gyepes Krisztina vezetésével. 2007-ben a társulat közel 70 főre bővült, az ELTE szinte minden karáról csatlakozó lelkes fiatalokkal.

A színházi folyamatok minden szakaszában a hallgatók, társulati tagok dolgoznak, kezdve a dramaturgiától, a díszlet- és jelmeztervezésen, hang- és fénytechnikán keresztül, egészen a rendezésig. Mind a "világot jelentő deszkákon", mind a fekete függöny mögött fiatalok dolgoznak, és megpróbálják lehetőségeikhez mérten kihozni a legjobbat az előadásokból és magukból.
Célunk, hogy az egyetemi tanulmányaink mellett a bennünk megbúvó művészi hajlamokat is kihasználjuk, magas szintre fejlesszük. Ehhez egymás segítségét kérjük - az együtt dolgozás és létezés révén, a korábbi színházi tapasztalatainkat hasznosítva válunk szakmailag egyre profibbá. Arra törekszünk, hogy életben tartsuk és hétköznapjaink részévé tegyük a kultúra minden formáját: színházat, táncot, zenét, irodalmat, képzőművészetet - az egyetem falain belül, és azon kívül egyaránt.

Hosszú távon kívánjuk megteremteni a közösségi létezés élményét, az alkotás varázsát azoknak az egyetemistáknak és fiataloknak, akik a művészetben szeretnék kifejezni, megtalálni önmagukat.

Ajtónk mindig nyitva áll az érdeklődők előtt: a színjátszással még csak most ismerkedők, a szereplésben már jártasak, a színpadra vagy a háttérbe vágyók, írók-költők, kézügyességgel rendelkezők egyaránt megtalálhatják helyüket a Társulatban.

22.15 Tűzraktér
Radikális Szabadidő Színház: Gyros-töredékek 2.0 - Gyros galacsin
színház, 25 perc

Rosencrantz és Guildenstern két nő. Vagy három. Hívatták őket. Feladatuk van és a rendelkezésükre áll hozzá két név. Nem mennek vele sehová. Mégis rengeteg dolog történik. Shakespeare Hamletje, Beckett Godotja, bármi. Valójában nincs más, csak a fej vagy írás. Az idő. De az idő galacsinná van gyúrva, benne a történet, az identitás.

játszók:
Bíró Éva
Mándly Mónika
Regényi Júlia

rendező:
Hodászi Ádám

rendezőasszisztens:
Kovács Dániel

művészeti vezető:
Formanek Csaba

MÁJUS 20. szerda
14.00 Tűzraktér
Beszélgetés az előző napi előadásokról

19.00 Sirály
Radikális Szabadidő Színház: Gyros-töredékek 1.0 – Rövidzárlat Helsingőrben
matematikai és filozófiai thriller, 60 perc

Szereplők:
Ros – Szücs-Szabó Máté
Guil – Béres Miklós
Hamlet – Farkas Kata
Ophélia – Szakács Zsuzsa
Polónius – Pokorny Szilárd
Professzor - Sütő András

videó: Vj. Mike

Rendező:
Formanek Csaba

Helsingőrben elromlott a hálózat. Őket hívták, hogy újrakössék a rendszert. Kifinomult műszereikkel egyre közelebb kerülnek a titokhoz... William Shakespeare és Tom Stoppard művei nyomán.

Bosszútörténet és kémjátszma. Erotika és hatalom. Halál és homály. Vér, szerelem, retorika. Világok keringője Helsingőrben. De mit ért ebből két villanyszerelő?!

20.30 Tűzraktér
Radikális Szabadidő Színház: Gyros-töredékek 3.0
színház, 40 perc

Szereplők:
Császár Dávid
Kása Timi
Kiss Dóra
Kovács Dániel
Szabó Emese

Rendező:
Anastasia Morrighan (US)
Daniel Hall (UK)

Művészeti vezető:
Formanek Csaba

A karakterek és a helyzetek változhatnak, a történet mindig ugyanaz. Variációk életre-halálra.

21.30 Sirály
Ács Tamás - Szókratész védőbeszéde
monodráma, 45 perc

Színpadra alkalmazta és előadja: Ács Tamás

A híres görög filozófus az antik görög filozófiát meghatározó nagy triász második tagja, Szókratész tanítványa, Arisztotelész mestere. Platón Szókratész életére és gondolataira építve olyan filozófiai rendszert dolgozott ki, mely mögött etikai kérdések húzódnak meg. Kr.e. 399-ben, amikor az athéni demokrácia Szókratészt halálra ítélte, Platón Szókratész tanítványaival és Eukleidésszel együtt Megarába ment, és a következő néhány év során sokat utazott, Görögországban, Egyiptomban és Itáliában. A fiatal Platónra Szókratész alakja volt a legnagyobb és legmaradandóbb hatással. A Szókratész védőbeszéde című műve valószínűleg Kr. e. a 380-as évek elején született.

Az előadó Ács Tamás szellemi rokonságot érez Szókratész a kultúráért a humánumért akár önmagát is feláldozni is képes világlátásával. Az előadásban Szókratész vádlói testetlen alakok, árnyékok, akik mint a valóságban is- rontásunkra törnek.

22.15 Tűzraktér
Záróbuli

Nincsenek megjegyzések: