KonzervArtaudrium: Gyurmázás

Vaszilij Szigarev Gyurma című drámája nyomán, 60 perc
ingyenes

Szereplők:
Bodnár Zsuzsa
Budaházi Réka
Fehér László
Gombos Renát
Nagy Norbert
Pallag Márton
Petrényi Barbara
Marton Sándor
Szakács Zsuzsanna
Szurdoki Péter

Rendező: Bessenyei Zoltán
Honlap: www.konzervszinhaz.hu

A KonzervArtaudrium 1999 óta működő színházi műhely, állandó társulattal. Konzerv: a pince, ahol előadásainkat tartottuk, Artaud: Atonin Artaud francia színházújító nevéből. A színház célja egy olyan alkotói közösség megteremtése, ahol a kísérletezés, a humor, az improvizatív készség és a nézőkkel való közvetlen kapcsolat kialakítása fontos meghatározók.

A repertoárban szerepelnek rövid abszurd egyfelvonásos drámák magyar, illetve angol nyelven, önálló jelenetekből felépített egyszeri improvizációs produkciók (akciók), valamint felolvasó színház kortárs magyar írók műveiből. Témáink, díszleteink, jelmezeink, kellékeink abszurdak, szimbolikus értelműek, ugyanakkor egyszerűek, "szegényesek", hétköznapiak és valóságosak is egyszerre. Célunk egy olyan színházi nyelvezet létrehozása - használata, ami képes a nézőt megszólítani, aminek érvényessége és létjogosultsága lehet a XXI. században is.

Vaszilij Szigarev Gyurma című drámájából kiindulva szeretnénk egy előadást készíteni. Társulatunk több éve foglalkozik kortárs drámákkal. Szigarev lenne az első nem magyar (orosz) kortárs drámaíró, akinek ezen művéből szeretnénk előadást készíteni.

Szigarev jakatyerinburgi származású fiatal szerző. Legjelentősebb darabját, a Gyurmát Európa- szerte bemutatták. Általunk ismert magyarországi előadás csak a Színművészeti Főiskola által készült a darabból. Azért szeretnénk bemutatni, hogy szélesebb körben is megismerhessék. Szigarev Koljada-iskolában tanult drámaírói szemléletét jól tükrözi, hogy őt is saját közegének ellenszegülő áldozat-hősök érdeklik. Vidéki (azaz nem moszkvai) kamaszok, csellengő fiatalok állnak érdeklődése középpontjában. Valamint a lét perifériái, ahol a különböző generációk, társadalmi rétegek (a szovjet világ örökösei, az új felkapaszkodottak, a teljesen széthullottak, az új világ agresszorai) között semmiféle párbeszéd vagy átjárás nem lehetséges.

A lineáris cselekvésszövésű darabban (a Gyurmában) egy szereplő (17 éves fiú) történetét, áldozattá való válását követi nyomon.

Nincsenek megjegyzések: