Bevezetés a fizikai- és mozgástréning módszerébe

nyitott mozgástréning, ingyenes!
jelentkezni lehet és kell: szinvaltasok@gmail.com

Ezeket a technikákat korábbi munkáim során olyan mesterektől sajátítottam el, mint Csetneki Gábor (Szárnyak Színháza) és Oleg Zsukovszkij (Derevo, La Pushkin Theatre). A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az intenzív fizikai tréning lehetőséget teremt a színész számára, hogy képzeletét kreatív módon használja fel, alkotóerejét fejlessze, és ezek segítségével olyan új területeket fedezzen fel önmagában, melyeket hasznosítani tud későbbi munkáiban.

Ezeket a több ezer éves távol-keleti tapasztalatokra épülő gyakorlatokat Jerzy Grotowski és Min Talaka (butoh) is alkalmazta. Lényegük a színészi aktusnak és cselekvésnek a hitele, hogy az előadó dolgozott magán, így egy megváltozott, új, nyitottabb lelkiállapotba kerül. Ez egy olyan módszer, amely segítségével a színész a mindennapi gátlásokat és maszkokat le tudja vetni, és új viselkedési szerkezeteket hozhat létre. Célja többek között egy intenzív, teremtő
tudat kialakítása.

A színésznek az a dolga, hogy a szívét az igazság szintjére emelje, hogy a testét és lelkét minden oldalról alkalmassá tegye arra, hogy az egy hangszerré váljon, amin aztán játszani kezd – mondja a keleti No színház is. Mindezen gyakorlatok és metódusok közös gyökere: a testi készenlét vezet a lelki készenléthez.

Barna Gábor Botond

2 megjegyzés:

Szücs-Szabó Máté aka Tégla írta...

Ezt ki nem hagyom, annyi biztos :)

formanek írta...

Ne is hagyja ki!Tessék jelentkezni hát!